Fjordhästen
Fjordhästen kommer ursprungligen från västra Norge. Där har man avlat på hästar sedan vikingatiden, och troligtvis är dagens fjordhästar ättlingar till dessa hästar. 

Fjordhästen anses vara en av de äldsta och renaste hästraserna i världen. Fjordhästen är den ras som har flest likheter med Tarpanen och Przewalskihästen, som är den enda nu levande äkta vilda hästrasen. Den mest slående likheten mellan fjordhästen och dessa vildhästar är den såkallade viltfärgen - black, som alla fjordhästar har. (Mer om fjordhästens färger under en egen rubrik längre ner på sidan.) 
Genom de karga och krävande förhållandena i den norska fjällterrängen har fjordhästen fått en mycket stark konstitution och ett otroligt bra terrängsinne. I Svenska fjordhästföreningens avelsmål för fjordhästar räknar man följande som fjordhästens bästa egenskaper: "...ett utpräglat gott lynne, energi, samarbetsvilja, härdighet, lättföddhet, god fruktsamhet, god hållbarhet och en sund konstitution..." Att fjordhästen har kvar mycket av sitt ursprungliga utseende och karaktär kan bero på att den pga. de otillgängliga förhållandena till stor del har skyddats från korsning med andra raser. Än idag arbetar man för att bevara den ursprungliga fjordhästtypen. 
Fjordhästen är vanligtvis mellan 135-150 cm i mankhöjd, men det finns inget minimi- eller maximimått. Den är rörlig och smidig trots att den är ganska kraftigt byggd och har ett lugnt temperament trots att den är pigg och framåt. Man pratar ofta om fjordhästens uttrycksfulla ögon och den stolta knycken på nacken. Enligt tradition ska fjordhästen ha stubbman som klipps i en båge. 

Från början användes fjordhästen mest i jord- och skogsbruk, eller för att bära packning eller dra vagn. På senare år har fjordhästen i stället avlats för att möta behovet av en allsidig tävlings-, nöjes- och familjehäst, samtidigt som den fortfarande ska kunna användas till lättare jord- och skogsbruk. Fjordhästar visar framfötterna i många olika tävlingsdiscipliner, t.ex. dressyr, hoppning och körning. 

Fjordhästar finns i nästan hela världen; förutom i de nordiska länderna även i Europa och Nordamerika mm. För att ta vara på fjordhästens unika utseende och egenskaper finns Fjord Horse International (FHI), ett samarbete mellan fjordhästföreningar i olika länder, som arbetar för en gemensam syn på bedömning av exteriör och krav på regler för stamboksföring och avel mm. 

Ur: Rasbeskrivning från Svenska Fjordhästföreningens hemsida


Fjordhästarna på Framgården

Hästarna på Framgården har i första hand varit vänner och en möjlighet till rekreation
Den första Fjordhästen Donna följde med flyttlasset till Framgården 1990, året efter kom Tuffa. Donna och Tuffa fick båda föl 1993, Don Kross och Trolla. Trolla fölade 2009, Fröken Smilla. Idag ägs Fröken Smilla av goda vänner i Vallentuna, Donna gick bort 2004.

Våra hästar

Donna, sto född 1988-död 2004, e:okänd, u:Trolla
Donna kom till oss som ettåring, vi tog god tid på oss att köra in henne, pratade mycket med henne. Hon var ofta med ute på promenad med hunden, det resulterade i att vi körde henne på röstkommandon  som ”gå” och ”stanna”. Grimma var allt som behövdes när hon senare blev riden.

Tuffa 2755, sto född 1986 e: Skaffaren 59, u: Björg 825 

Tuffa är en fantastisk häst med mycket ”motor”, skulle 
nog gärna hoppa men matte är rädd om benen, så en 
galopp ibland får hon nöja sig med.


Trolla 3408, sto född 1993 e: Krossar144, u: Tuffa 2755

Trolla är en underbart snäll , positiv och samarbetsvillig dam. 
Hennes nyfikenhet tar ofta överhand när vi är ute och rider. 
Hon kan stanna och betrakta en katt i diket hellre än att följa 
med de andra hästarna.

Donn-Kross, valack född 1993 e: Krossar 144, u: Donna

Donny är den eviga unghästen, han har fortfarande inte 
förstått att man inte bockar och slår bakut så fort man blir 
lite glad. Han var så omogen att han aldrig blev inkörd, 
men han är väldigt rolig att rida.
En herre i byn log när han såg våra fjordingar första gången 
och sa: ”Jaha, det blir två steg fram och ett tillbaka.” Men 
det har vi aldrig märkt, pigga glada och framåt har de alltid 
varit våra fjordingar.
Hemhem.html
Gårdengarden.html
Värmlandsfårvarmlandsfar.html
Hundarhundar.html
Hästar
Garn & skinngarn.html
Bilderbilder.html
Kontakt & länkarkontakt.html
Ullbodenullboden.html
Hönshons.html
Fortbildning & workshopsfortbildning.html
Hemhem.html
Gårdengarden.html
Värmlandsfårvarmlandsfar.html
Hundarhundar.html
Hästar
Garn & skinngarn.html
Bilderbilder.html
Kontakt & länkarkontakt.html
Ullbodenullboden.html
Hönshons.html
Fortbildning & workshopsfortbildning.html